Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що після
завершенні літньої оздоровчої кампанії 2022 року 4 заклади оздоровлення та відпочинку дітей
Прикарпаття продовжили свою роботу, а саме:
- дитячий заклад санаторного типу лікувально- оздоровчий комплекс «Верховина» (с.м.т.
Верховина»); - дитячий заклад санаторного типу лікувально-оздоровчий комплекс «Карпатські зорі» (м.Косів);
- ТзОВ «Позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Делюкс-Кідс- Карпати» (с.Татарів);
- дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Сонячні Карпати» ПП «Сонячні Карпати» с.Красноїлля Верховинського району.
Вказані заклади призначені для цілорічного функціонування і надалі продовжують надавати послуги оздоровлення та відпочинку дітям з центральних та східних регіонів України.
Всі ці заклади розташовані у мальовничій гірській місцевості, входять до
державного реєстру майнових об’єктів дитячих закладів оздоровлення та
відпочинку в Івано-Франківській області та мають відповідні кваліфікаційні
категорії.
Всього за період з вересня 2022 року до 25 січня 2023 року в дитячих
закладах області перебувало 2214 дітей, із них 1420 – оздоровлювались, 794 –
відпочивали. Тривалість оздоровчої зміни – 21 день, відпочинкової – 14 днів.
Основним завданням під час проведення оздоровлення дітей є створення для
них належних умов для безпечного перебування та харчування. Перебуваючи на
оздоровленні чи відпочинку, діти забезпечені повноцінним та збалансованим 5-ти
разовим харчуванням. Харчування здійснюється відповідно до Постанови КМУ
від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації
харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Згідно з Постановою, відповідальними особами за харчування дітей в закладі,
розробляється 4-х тижневе примірне сезонне меню, яке погоджується
територіальним органом Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
З метою забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства та
законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, попередження
виникнення спалахів групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у
закладах оздоровлення та відпочинку дітей, які функціонували в літній період та
продовжують свою діяльність протягом цілого року, Головним управлінням
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській 1 раз в зміну проводяться
моніторингові дослідження.
У ході моніторингу проводиться відбір проб проб питної води за
бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками. також відбір готових
страв на бактеріологічне забруднення та змиви з обладнання, одягу та рук
працівників.
В області під час проведення оздоровлення дітей в осінньо-зимовий період
2022 – 2023 років спалахи групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
не реєструвалися.
Нагадуємо керівникам (засновникам) дитячих закладів оздоровлення та
відпочинку, що необхідно завчасно звертатись до Головного управління
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з питань погодження
примірного сезонного меню та переліку постачальників харчових продуктів,
проведення обстеження закладів стосовно визначення їх готовності до прийому
дітей.
З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя власникам
(керівникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час підготовки до
проведення оздоровчого сезону необхідно:
- провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей у відповідності
до вимог санітарних норм і правил, звернувши увагу на умови перебування дітей,
стан водопровідних та каналізаційних мереж, організацію харчування, медичного
забезпечення та облаштування укриття; - вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних і
безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення
належного харчування дітей; - вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу
харчоблоку із досвідом роботи та відповідною освітою; - укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними
працівниками та не допускати до роботи працівників, які не пройшли обов’язкові
медичні огляди; - вжити заходів щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових
отруєнь, а також дитячого травматизму.