Подаємо до уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2022 рік у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Протягом 2022 року в області проведено 581,8 тис. лабораторно-діагностичних досліджень по
профілактиці заразних хвороб тварин та 2 228,1 тис. щеплень і лікувально-профілактичних головообробок по профілактиці заразних хвороб. Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби досліджено 572 проби біологічного матеріалу на сказ, а саме: лисиці – 336 (12 позитивних результатів), собаки – 176 (9 позитивних
результатів), коти – 41 (4 – позитивних результати), ВРХ – 16 (2 позитивні
результати), хом’як – 1; кроти – 1; куниця – 1.
В Івано-Франківську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби з початку року надіслано 1 105 проб біологічного
матеріалу для проведення досліджень на африканську чуму свиней, в тому числі від диких свиней – 63 проби та 1 042 проб від свійських свиней. За результатами досліджень хворих тварин не виявлено.
З метою недопущення пташиного грипу на територію області проведено 3 453 проб моніторингових досліджень, а саме: 40 – синантропна птиця; 63 – дика птиця;
150 – санітарний брак птиця птахівничих господарств та 3 200 – птиця населення та птахівничих господарств.
Ведеться контроль за кількістю діючих та виведених з експлуатації худобомогильників на території області. Станом на 01.01.2023 на території області
наявні 13 діючих худобомогильників та 352 виведених з експлуатації. Проведено досліджень грунту, відібраного з територій худобомогильників на сибірку, в кількості 116 проб.
Протягом 2022 року в області зареєстровано 22 неблагополучних пункти по сказу тварин (27 випадків) – порівняно з минулим роком станом на 01.01.2022 зареєстровано 15 неблагополучних пунктів (14 н/б пунктів по сказу (18 випадків), 1
н/б пункт по пастерельозу птиці):
Назва захворювання +/- до 2021 року н/п
Сказ + 8 ( + 9 випадків)
Пастерельоз – 1
Станом на 01.01.2023 р. оздоровлено:
- 17 неблагополучних пунктів по сказу тварин, в тому числі 2 які були
зареєстровані в 2021 році. Залишилось оздоровити 7 неблагополучних пунктів.
З початку 2021 року проведено 39 засідань Державної надзвичайної
протиепізоотичної комісії.
Станом на 01.01.2023 запровадили НАССР: - 1 609 оператори ринку, в т. ч. виробники харчової продукції – 322; з них:
підприємства по виробництву харчових продуктів, інгредієнтами яких є сировина
тваринного походження – 156; підприємства по виробництву харчових продуктів,
інгредієнтами яких є сировина рослинного походження – 178; - оператори, які займаються обігом харчових продуктів – 1 287, з них: заклади
торгівлі та громадського харчування – 410; освітні заклади – 877 (школи – 570,
садочки – 277, інші освітні заклади – 30).
Ідентифіковано тварин: ВРХ – 17 246; свиней – 13 795; ДРХ – 3 451.
Всього внесено в реєстр операторів ринку – 17 254 об’єкти, в тому числі в
2022 році – 691.
Видано 30 експлуатаційних дозволи, в тому числі: – харчові продукти – 19,
неїстівні – 11. Видано постанов про анулювання експлуатаційних дозволів – 38.
Проведено планових і позапланових перевірок – 137. З них: у сфері
безпечності харчових продуктів – 119; у сфері ветеринарної медицини – 18. За
результатами здійснених заходів державного контролю видано 68 приписів та
накладено 6 адміністаривних стягнень на суму 2 550,00 гривень.
До Головного управління Держпродспоживслужби поступило 35 скарг у сфері
безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, які було розглянуто та
вирішено.
У 2022 році 22 суб′єкти господарювання здійснювали експорт сировини та
продукції тваринного походження, 9 – неїстивних продуктів тваринного походження
та 15 – продуктів рослинного походження.
55 уповноваженими (офіційними) лікарями ветеринарної медицини
здійснювався контроль на 104 суб′єктах господарювання із забою тварин та розробки
і обвалювання м′яса. Ними проведено огляд 9 987 гол. ВРХ, 37 968 гол. свиней, 259
гол. ДРХ та 6 млн. 269 тис гол. птиці, які поступили на забій. За результатами
ветеринарно-санітарної експертизи на правлено на утилізацію невідповідної
продукції, а саме: 1,64 т субпродуктів та 1,62 т м′яса птиці.
Крім того спеціалістами ветеринарної медицини проведено огляд 4 360 гол. ВРХ
та 15 559 гол. свиней під час подвірного забою тварин в особистих селянських
господарствах.
Відповідно до Планів Державного моніторингу харчових продуктів рослинного
походження, Державного моніторингу кормів та Державного моніторингу залишків
ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених
харчових продуктах досліджено зразків: 1 198 продукції рослинного походження, 32
корми та 177 сировини та біологічного матеріалу, відповідно. За результатами
моніторингових досліджень невідповідної продукції не виявлено.
Державними лабораторіями Держпродспоживслужби в області проведено 27 930
досліджень 8 429 зразків сировини та харчових продуктів тваринного та рослинного
походження, за результатом яких виявлено 115 не відповідностей нормативній
документації.
В результаті роботи операторів ринку в області утворилось 29 160,94 т побічних
продуктів тваринного походження, в тому числі направлено на переробку та
утилізацію 15 252,25 т та на біотермічне знешкодження 13 866,75 т.