Кавуни і дині їсти потрібно дуже обережно. Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин, вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію,марганцю, нікелю, заліза. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок
і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавун чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними. Кавуни та дині, що доспіли до середини липня, максимально накопичують нітрати – солі азотної кислоти. Коли вони потрапляють в організм, утворюються нітрозаміни –
канцерогени, які накопичуються здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит. Людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися
результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів.
Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від
отруєння:
– у жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни – ви наражаєте себе на бактеріальне
отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то під дією сонця рівень
нітратів різко підвищується;
– не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами, пам’ятайте, що
лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче;
- Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун
зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Не
обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також
бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла
диня може пахнути зацукрованими фруктами.
– перед споживанням обов’язково треба помити під проточною теплою водою; - якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з
однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути.
– не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;
– розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.
Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону,
коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і
кавунів – це серпень-вересень.
Визначити «на око» кількість нітратів у кавуні чи іншій плодоовочевій продукції
неможливо, тільки за допомогою досліджень, проведених в лабораторних умовах.
Максимальні рівні вмісту нітратів в овочах і фруктах зазначені у Державних гігієнічних
правилах і нормах. Такі лабораторні дослідження проводять фахівці санітарно-
гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» за
адресою: смт.Богородчани, вул.Петраша,8. (Вартість одного дослідження 52,36грн.)
Богородчанський відділ ДУ « ІФОЦКПХ МОЗ»