З метою профілактики виникнення харчових отруєнь та масових кишкових захворювань повідомляємо про те, що для участі в ярмарках, фестивалях, прощах та інших масових заходах операторам ринку харчових продуктів необхідно:
- Бути зареєстрованими в єдиному державному реєстрі Держпродспоживслужби, (ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»);
– Рухомі та/або тимчасові потужності (палатки, кіоски, прилавки, рухомі транспортні засоби для торгівлі) повинні:
– утримуватися в чистоті та належному стані (торгові місця повинні бути обладнані прилавками, стелажами, виробничими столами, навісами і т.п.);
– забезпечувати захист харчових продуктів від будь-якого ризику забруднення (атмосферних опадів, пилу, шкідників та гризунів);
– бути обладнані засобами для підтримання належної особистої гігієни (рукомийниками, милом, дезинфікуючий засіб для обробки рук, одноразовими рушниками, вологими серветками);
– поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуватися у непошкодженому стані, легко чиститись та дезінфікуватися, виготовлені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;
– бути забезпечені гарячою та/або холодною питною водою у необхідній кількості;
– мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю (холодильне обладнання);
- забезпечувати розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їх забруднення (дотримуватися товарного сусідства);
- суворо дотримуватися термінів придатності харчових продуктів та готових страв, а також умов їх зберігання;
- реалізація харчових продуктів можлива лише при наявності супровідних документів про їх походження та якість (товаро-транспортна накладна, декларація виробника, якісне посвідчення);
- працівники повинні мати на робочих місцях особисті медичні книжки з допуском до роботи та спецодяг;.
- відпуск харчових продуктів проводити виключно в одноразовий паперовий чи пластиковий посуд, дозволений для контакту з харчовими продуктами;
- забороняється торгівля кремовими кондитерськими виробами, салатами, заправленими майонезами, паштетами, та іншими особливо швидкопсуючими продуктами а також харчовими продуктами, виготовленими в домашніх умовах.
Відділ економічного розвитку, інвестицій та інфраструктури апарату Богородчанської селищної ради
Фото з мережі Інтернет