Залізо складає приблизно 5% всієї твердої земної кори планети. Цей метал виявляється практично у всіх пробах питної води з підземних та поверхневих джерел водопостачання. ■ Вода, розчиняючи гірські породи, вбирає в себе залізо різних форм. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму. При цьому, вода спочатку, швидше за все, буде прозорою на вигляд. Тільки після відстоювання вона почне набувати жовтуватого відтінку.
■ Залізо – дуже важливий елемент для організму. Воно впливає на вироблення гемоглобіну, міоглобіну, дихальних ферментів.
■ Залізодефіцитна анемія – досить поширене і небезпечне захворювання. Як правило, організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці.
Потім в разі гострої необхідності, направляє залізо в необхідну зону.
■ Надлишок заліза у воді також впливає на здоров’я не кращим чином, тому що створює додаткове навантаження на органи, в яких накопичилося залізо.
Звичайно, це деяке перебільшення, ніж реальна загроза, так як залізо дуже складно засвоюється.
Найбільше (до 30%) залізо засвоюється з продуктами тваринного походження. З рослинною їжею – всього 1-5%. А з вживанням води організм людини заліза
практично не засвоює. Найбільш негативним впливом підвищеного заліза у воді на здоров’я є тільки погіршення органолептичних властивостей води. Підвищене залізо у воді
робить її смак металевим, а колір жовтим або бурим.
■ Якої шкоди в побуті може завдати вода з великим вмістом заліза?
Відповідь однозначна – величезної! Крім того, що вода залишає іржаві плями на всій сантехніці, залізо з часом виводить з ладу всі побутові прилади,
■ Чим більше міститься заліза у воді, тим швидше засмічуються труби та побутові прилади. Доводиться з часом міняти все обладнання та систему
водопостачання.
■ Відповідно Державних санітарних норм і правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” вміст заліза в питній воді не
повинен перевищувати 0,2 мг/дм 3 .
■ Спеціалістами Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» систематично проводяться дослідження проб питної води, в тому числі,
на вміст заліза.
■ Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза?
Перше – це, чи присутнє залізо взагалі. Якщо вміст заліза до 0,2 мг/л і вода призначена тільки для пиття, то її не потрібно обробляти чи ставити фільтри
для очищення води.
Друга причина зробити аналіз води – це дізнатися, яка кількість заліза присутня у воді. Це важливо знати, щоб підібрати санітарно-технічне обладнання, яке
буде надійно працювати.
■ Пам’ятаймо, що безпечна і якісна питна вода – це запорука здоров’я!
Професіонал з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Остапишин Ольга.