Після активних обстрілів російських окупантів по інфраструктурі багато міст України під загрозою відключення централізованого водопостачання, або вже
стикнулися з цією проблемою. В часі війни неочікувані моменти можуть трапитися раптово. Тому, закликаємо громадян завчасно створити запас питної та технічної води.
Зберігати воду питну потрібно в закритих ємностях. Щоб не сплутати ємності зробіть позначення «Вода для пиття» та «Вода для господарських потреб».
Бажано мати запас питної та технічної води на 2–3 доби на всіх членів сім’ї (дорослій людині потрібно приблизно 3-5 літрів питної та 8-10 літрів технічної води).
Навіть при зберіганні води у чистій та добре закритій ємності термін придатності при температурі від 5 °C до 20 °C не повинен перевищувати одну добу.
У разі відключення централізованого водопостачання, органи місцевої влади повинні забезпечити населення привізною питною водою.
Про місця та графік підвезення питної води вони мають інформувати населення.
Також можна використовувати питну воду з бюветів, колодязів та шахтних криниць.
Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10-15
При кип’ятінні води гинуть віруси, бактерії, також зменшується загальна жорсткість води.
Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
Пам’ятайте, за умови використання для пиття води з неперевірених джерел є ризик спалахів інфекційних хвороб.
Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань – підвищення температури тіла, лихоманка, запамарочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо – негайно зверніться по медичну допомогу.
Не допускайте самолікування, бо ступінь важкості перебігу багатьох інфекційних хвороб перебачити неможливо.
■ ■ Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!
Професіонал з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ « ІФОЦКПХ МОЗ» Остапишин Ольга.