■ Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.
■ Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах.
■ Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, – бліда поганка, бо її
плутають з печерицями чи сироїжками.
■ Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах
росте багато інших видів отруйних грибів.
■Збирайте лише добре відомі вам гриби.
■ Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери».
■ Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба).
■ Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку).
■ Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього
кошика, а сам кошик ретельно вимийте.
■ Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях.
■ Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.
■■ Як готувати та їсти гриби:
■ Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору. Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та
термічно обробляйте.
■ Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
■ Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який
також міститься в усіх грибах.
■ Доволі часто рекомендують перед споживанням грибів випити горілки. Мовляв, тоді токсини, якщо попадеться отруйний гриб, не будуть
всмоктуватися в організм. Але це дуже погана порада, бо алкоголь лише прискорює всмоктування токсинів.
■■ Кому слід обмежити вживання грибів:
діти;
вагітні;
літні люди;
ослаблені люди;
люди з проблемами травної системи.
■ Знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить Вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і
близьким та навіть врятує життя.
■ Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
■ Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять
внутрішні органи.
■ Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші.
■ Крім них бувають і такі симптоми:
різкий біль у животі;
головний біль;
підвищення температури тіла;
галюцинації;
холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
судоми;
задуха;
марення;
зниження пульсу, запаморочення.
■■ Що робити при отруєнні:
- Негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте:симптоми, причину отруєння, що вже робили для допомоги отруєному.
- Промийте шлунок чистою водою: випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання; повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
- Прийміть сорбенти;
- Дотримуйтеся постільного режиму. ■ Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
■ Не займайтеся самолікуванням.
Лікар з загальної гігієни Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Глушко Орест