Весною та влітку, коли на городі чи в теплицях починає дозрівати перший урожай овочів, особливу увагу потрібно звертати на наявність в них пестицидів, нітратів та нітритів. Ці хімічні речовини використовуються для боротьби зі шкідниками, хворобами рослин, та для їх підживлення. Періодично фермерами та приватними власниками, які реалізують овочеву продукцію, проводяться повторні обробки пестицидами, залишки яких накопичуються в плодах у ще більших концентраціях.
Тому, влітку та восени, коли на ринках з’являється різнобарв’я овочів та фруктів, потрібно ретельніше ставитися до вибору та споживання цих необхідних для організму продуктів харчування.
Пестициди – це отруйні хімічні речовини (отрутохімікати), призначені для обробки сільськогосподарських насаджень. Застосовують пестициди з метою
захисту від комах – шкідників, різних хвороб культур, бур’янів, гризунів. Мета застосування отрутохімікатів у сільському господарств – це збереження врожаю
культурних рослин. Окрім позитивного впливу на врожайність отрутохімікати мають політропну дію на організм людини, яка з ними контактує. Особливості впливу і характер токсичної дії залежить від хімічної природи та фізико-хімічних властивостей (дисперсність, температура кипіння і випаровування та ін.), а також індивідуальних властивостей організму, шляхів надходження в організм і його розчинності в організмі.
Пестициди можуть надходити в організм через їжу — фрукти та овочі, накопичуються у тканинах риб та інших тварин, яких ми їмо, через забруднену питну воду або повітря, яким ми дихаємо. За хімічним складом пестициди поділяються на хлорорганічні, фосфорорганічні, металовмісні, оловоорганічні пестициди. Важливо, що
період напіввиведення одних пестицидів (фосфорорганічних) становить приблизно 20 днів, інших (хлорорганічних речовин) – це десятки років. Харчові продукти, які містять залишки пестицидів, не втрачають їх навіть після кулінарної обробки. Оскільки пестициди нерозчинні у воді та добре розчинні в органічних сполуках (в тому числі жирах), отрутохімікати добре проникають через шлунково-кишкових тракт, дихальну систему, шкіру та слизові оболонки.
Наявність пестицидів у продуктах харчування або їх потрапляння в організм іншими шляхами призводять до гострих отруєнь. Основними симптомами отруєння є: головний біль, загальна слабість, відсутність апетиту, розлад сну, запаморочення. Симптоми отруєння залежать від способу попадання в організм:при потраплянні через дихальні шляхи спостерігається утруднення дихання, потім ураження центральної нервової системи; при проникненні через шкіру, пестициди в місці надходження викликають м’язові фібриляції; при надходженні з продуктами харчування – спазми кишечника, нудоту, блювоту, діарею.
Повна клінічна картина отруєння являє собою загальне занепокоєння, головний біль, задишку. Більш важкі випадки отруєння призводять до сильних судом і паралічу. Гострі отруєння супроводжуються підвищенням температури тіла до 40 градусів і навіть вище. Постраждалі можуть відчувати сильний головний біль, спрагу, дзвін у вухах, марення, виникає почервоніння шкіри, можливе настання коми.
Постійні надходження пестицидів в організм людини супроводжуються різким зниженням маси тіла, слуху, розвитком катаракти, алергічних реакцій. Наявність пестицидів у продуктах харчування масового вжитку, таких як молоко, хліб, овочі і фрукти особливо небезпечні для дітей і людей похилого віку. Деякі види пестицидів можуть міститися в молоці тварин. Наслідки наявності пестицидів у продуктах харчування та воді при тривалому надходженні в організм людини, навіть у незначних дозах, призводять до загального ослаблення імунної системи. У домашніх умовах знизити надходження пестицидів в організм можливо. Дуже важливо будь-які овочі і фрукти, куплені в магазині, добре промивати в проточній воді або на 10-15 хвилин замочувати в холодній воді.
Садівникам і городникам, по можливості, зменшити використання пестицидів для обробки своїх угідь. Урожай можна зберегти, але чи можна його буде
вживати в їжу? У наш час люди все більше починають замислюватися над своїм здоров’ям і тому тепер стає негативним ставлення більшості населення до “хімізованої” сільськогосподарської продукції. Тому є популярними екологічно чисті (“зелені”) продукти, які вирощуються без інтенсифікаторів чи засобів хімічного
захисту та сприймаються споживачем як безпечні для здоров’я.
Отруєння осіб, які безпосередньо працюють з пестицидами, відносять до побутових. Значна частина їх пов’язана з недбалим зберіганням препаратів.
Дуже небезпечно використовувати тару з-під пестицидів як ємність для харчових продуктів. Непоодинокі випадки отруєння трапляються при невмілому застосуванні
пестицидів для боротьби з комахами та гризунами. Для попередження отруєнь та забезпечення безпеки під час використання пестицидів необхідно:
• застосовувати лише препарати, дозволені для використання на території України у поточному році;
• суворо дотримуватися всіх регламентів застосування препаратів, і насамперед норми витрати, термінів обробок, термінів очікування;
• дотримуватися термінів виходу на оброблені ділянки для ручних та механізованих робіт;
• регулярно здійснювати контроль за вмістом залишкових кількостей пестицидів у продуктах харчування, воді, повітрі та ґрунті;
Якщо Ви піклуєтесь про своє здоров’я і хочете перевірити наявність пестицидів чи нітратів в овочевій продукції, просимо звертатися до Богородчанського
відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” за адресою : (селище Богородчани, вул. Петраша,8) для проведення лабораторних досліджень , або іншої акредитованої лабораторії.
Лікар із загальної гігієни Богородчанського відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Левицький Богдан.