Щороку 7 червня відзначають Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Організація об’єднаних націй (ООН) запровадила цей день з метою
привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення та якості вироблених харчових продуктів.
З кожним роком попит на якісні та безпечні продукти харчування зростає. Споживачі все більше уваги приділяють не тільки красивим упаковкам, а й тому продукту, який знаходиться всередині. Тому виробники намагаються завоювати звання «сумлінного, якісного виробника».
Значна увага до проблеми безпеки харчових продуктів обумовлена збільшенням кількості захворювань, пов’язаних з харчовими продуктами.
Відомо, що до 80% шкідливих речовин надходить до організму людини з їжею та напоями. Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити чи шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних хвороб — від діареї до онкологічних захворювань.
За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 600 мільйонів людей, тобто майже кожна десята людина в світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей у світі щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів. 40% хвороб харчового походження припадають на дітей віком до п’яти років.
Що таке безпека харчових продуктів та який харчовий продукт є безпечним? Безпека харчових продуктів (англ. food safety) – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Безпечний харчовий продукт – харчовий продукт, який не створює шкідливого впливу на здоров’я людини безпосередньо чи опосередковано за умов його виробництва та обігу з дотримання санітарних вимог та споживання за призначенням.
Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від збору врожаю та виробництва, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та
споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, а також повинні оцінити ризики від того чи іншого небезпечного фактору, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.
Безпека харчування
HACCP — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР охоплює багато різних аспектів: вимоги до
стану приміщень, де зберігаються або готуються продукти, чистоту поверхонь, гігієну персоналу, зберігання та транспортування та багато іншого.
Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а контроль – на боці держави.
Ще одним документом, що стосується безпечності харчових продуктів є CODEX ALIMENTARIUS. Це міжнародні стандарти, методичні вказівки,
норми та правила, що забезпечують безпеку та якість харчових продуктів.
Він містить положення про гігієну харчових продуктів, харчові добавки, залишки пестицидів і ветеринарних лікарських препаратів, маркування та
методи аналізу і відбору проб, контроль та сертифікацію імпорту та експорту харчових продуктів.
В Україні питання харчової безпеки регулюються законами “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” та “Про основні
принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, які забезпечують контроль відповідності на шляху “від лану до столу”.
Що потрібно враховувати під час вибору продуктів харчування? ►назву продукта; ►зовнішній вигляд; ►перелік/кількість інгредієнтів;►наявність алергенів; ►наявність ГМО; ►умови зберігання/використання; ►поживну цінність;►рекомендації та обмеження щодо вживання ;
►рекомендації щодо приготування (при необхідності); ►країну або місце походження;►назва оператора ринку харчових продуктів.
Якщо Вам щось не зрозуміло при купівлі харчових продуктів, не соромтеся запитувати у продавців/ консультантів. Вони зобов’язані надавати необхідну інформацію про продукт будь-якому споживачеві. Брак інформації на фасованій продукції дає підставу замислитися про те, чи
дотримується виробник чинного законодавства, чи можна йому довіряти. Купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі харчовими
продуктами або у визначених місцях (ринках). Уникайте купівлі продуктів харчування у закладах торгівлі, в яких нехтують
правилами гігієни.
ПАМ’ЯТАЙТЕ, збережений чек – Ваша гарантія захисту у разі придбання неякісних харчових продуктів!
■■ Основні правила підвищення безпечності харчових продуктів:
►зберігайте чистоту;
►проводьте теплову обробку продуктів;
►зберігайте продукти безпечно;
►використовуйте безпечну воду та безпечні сирі продукти.
■■ Профілактика хвороб харчового походження!!!
Дотримання простих правил допоможе запобігти розвитку харчових хвороб.
Це дуже важливо для людей зі слабкою імунною системою.
● Запобігайте харчовим захворюванням наступним чином:
►свідомо підходьте до покупок;
►правильно обробляйте та зберігайте харчові продукти;
►уникайте перехресного забруднення, коли небезпечні фактори переносяться до харчових продуктів через забруднені поверхні;
►ретельно готуйте їжу;
► будьте обережні під час прийому їжі у закладах громадського харчування;
► уникайте вживання сумнівних чи недоброякісних харчових продуктів.
■ Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядом, виробниками та споживачами.
Дотримуючись законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, можна забезпечити харчову безпеку та належну якість продуктів.
Будьте здорові та дбайте про себе та своїх близьких!
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського
районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Свистяк Юлія.