Вода – основа життєдіяльності людини, і саме від якості спожитої води залежить стан здоров’я та самопочуття людини. Вона забезпечує нормальне
функціонування всіх органів і систем, істотно впливає на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини. Багато бактерій і
вірусів у воді призводять до інфекційних захворювань та епідемій, а токсичні речовини – до масових отруєнь.
Значна частина населення, особливо в сільських населених пунктах, споживає воду з колодязів, яка легко забруднюється весняними паводками,
дощами, таненням снігу, ґрунтовими та стічними водами, агрохімікати тощо.
Тому санітарно-технічний стан колодязя, його влаштування та утримання є одним із факторів, що впливають на якість води та її безпечність. Завдяки
дотриманню певних вимог та рекомендацій власниками колодязів та самими вористувачами можна запобігти забрудненню води.
Питна вода повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання
людиною» (ДСанПіНу 2.2.4-171-10), а вміст шкідливих речовин у воді не повинен перевищувати гранично допустимі норми. Вживати воду можна тільки
будучи абсолютно впевненими в її безпеці. Гарантією чистої води є відповідний стан колодязя, а також висновки лабораторії, яка проводить
лабораторний аналіз питної води.
При виборі місця влаштування колодязя слід враховувати те, що він має бути розташований на незабрудненій та захищеній місцевості, яка знаходиться
вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 50 м від вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, старих покинутих колодязів тощо.
Влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються повінню, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених, а також на
проїзній частині вулиць – забороняється.
Згідно ДСанПіНу 2.2.4-171-10 під час влаштування шахтних колодязів необхідно дотримуватись таких вимог:
1.Ізолювати колодязь від проникнення поверхневих вод (дощових і талих ).
2.Влаштування стінок колодязя проводити монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, а за їх відсутності – каменем, керамікою, цеглою чи деревом. Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин.
3. Каміння для влаштування стінок колодязя повинно бути з міцних стійких порід та укладатись на цементний розчин.
4.У разі використання дерев’яних зрубів слід застосовувати колоди завтовшки не менше ніж 0,25 м, прямі, без глибоких шпарин і червоточин, не уражені
грибком. Вінця надводної частини зрубу можна робити з колод або брусів сосни або ялини.
5.Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр для кращого його розкриття та збільшення
шару води. При слабкому водоносному потоці необхідно розширити зруб колодязя у нижній частині.
6. У разі влаштування колодязя у відкритих котлованах на дні колодязя влаштовують гравійні фільтри.
7. Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на
0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне
перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс.
8. Для опущення в колодязь людини з метою його чистки та ремонту в стінки колодязя необхідно вставити металеві скоби, розміщені у шахматному порядку
на відстані 0,3 м одна від одної.
9. Для підйому води із колодязя слід застосовувати насоси. Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. У разі неможливості застосування
насоса допускається обладнання колодязя коловоротом або міцно прикріпленим “журавлем” з відром для загального користування.
10. Біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами (хвірткою) та стежка
із твердим покриттям (від воріт до колодязя).
11. Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо
колодязя необхідно робити “замок” із утрамбованої глини (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з
щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя.
Перед введенням в експлуатацію рекомендується виконати тривале відкачування води у декілька повних об’ємів, дезінфекцію та повторне відкачування води до зниження залишкових кількостей дезінфектанту до норми.
► Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню мулу,
що погіршує смак і запах води та є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів.
►Колодязь потрібно очищати – не рідше раз на рік та повністю відкачувати воду.
►Дезінфекцію колодязів необхідно проводити спеціальними деззасобами за епідемічними показаннями, а саме: при встановленні мікробіологічного
забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті сильних злив), а також з профілактичною метою. Також
це рекомендовано робити після кожного ремонту або очищення.
►З метою попередження виникнення захворювань серед користувачів води– весною та восени треба проводити профілактичне знезараження води. Його
починають з визначення об’єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню стінок колодязя
методом зрошення, очікують поки колодязь наповниться водою та дезінфікують повторно.
►У випадку, коли вода криниці забруднена, змінився смак, запах, колір чи з інших причин потрібно проводити лабораторні дослідження води по санітарно-
хімічних або мікробіологічних показниках.
В разі виявлення невідповідності води вимогам Держстандарту необхідно відкачати воду з колодязя та провести санацію, яка включає попередню дезінфекцію надводної та підводної частини колодязя об’ємним способом, очищення, при потребі – ремонт. Після проведення санації колодязя рекомендовано ще раз провести лабораторний контроль якості питної води на
санітарно-хімічні та мікробіологічні показники.
● Дбайте про якість питної води і пам’ятайте, що дотримання вимог та рекомендацій допоможе вам уникнути захворювань, пов’язаних із вживанням питної води!
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Свистяк (Кос) Юлія.