■Як відомо, у воді містяться різні мінеральні речовини. Одним із металів, присутніх у воді, є залізо. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму. При цьому вода спочатку буде прозорою на вигляд. Характерного жовто-бурого кольору вода може набути згодом через її контакт із киснем повітря, внаслідок якого залізо окиснюється та надає її
забарвлення.
■З одного боку, залізо – життєво необхідний для розвитку і функціонування людського організму елемент. Чого вартий лише гемоглобін – складний білок, що містить залізо, основний структурний елемент еритроцитів. Значною мірою завдяки залізу ми дихаємо, а значить живемо.
■З іншого боку, надмірний вміст заліза може зашкодити. Перевищення норми вмісту заліза у воді може стати причиною виникнення цілого ряду
захворювань.
Про надмірний вміст даного елементу у воді можуть свідчити такі ознаки:
■вода має характерний іржавий колір;
■неприємний металевий присмак у роті;
■кип’ятіння води залишає жовтуватий наліт на посуді;
■іржавий наліт на сантехніці;
■плями на одязі після прання;
■колір напоїв, фруктів чи інших продуктів приготовлених у воді стає темніший, ніж був спочатку.
Норма вмісту заліза у воді (згідно ДСанПіН 2.2.4-171.10) – не більше 0,2 мг/дм3. Наскільки небезпечне перевищення норми, і що буде, якщо спостерігатиметься його нестача?
Нестача заліза у воді стає причиною:
■поганого апетиту;
■занепаду сил, запаморочень або непритомності ;
■сухості шкіри;
■проблем з волоссям;
■ламкості нігтів;
■проблем з пам’яттю, дратівливості і сонливості;
■зниження імунітету;
■простудних і кишкових захворювань.
Як правило організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім залізо в разі потреби організму надходить до відповідного органа. Однак підвищений вміст заліза у воді спричиняє додаткове навантаження на органи, в яких накопичується залізо. Перевищення норми вмісту заліза у воді також може стати причиною
виникнення порушення функцій та розвитку цілого ряду захворювань:
■порушень метаболізму;
■проблем з шлунково-кишковим трактом (печія, нудота, блювота, запор, діарея і метеоризм);
■проблем з селезінкою, печінкою, підшлунковою залозою, серцем, нирками;
■погіршення стану шкіри і різних шкірних проблем, таких як екзема або прищі;
■слабкості і запаморочення;
■алергічних реакцій;
■ діабету та артриту;
На думку багатьох вчених і лікарів, надлишок заліза у воді навіть може стати причиною розвитку онкологічних захворювань. Однак не варто хвилюватися завчасно. Відомо, що залізо дуже погано засвоюється організмом, часто не більше 10%. Найкраще воно засвоюється із продуктів тваринного походження – до 30%, а найгірше з рослинних продуктів –
1-6%. Тому, враховуючи незначну засвоюваність заліза, а також наявність у рідині речовин, які додатково зменшують його показник, можна сказати, що вода, що містить залізо, впливає швидше на органолептичні властивості ( смак, колір), ніж на здоров’я людини.
■ Вода з великим вмістом заліза – шкода в побуті
Вода з підвищеним вмістом заліза залишає осад на трубах, сантехніці. Крім того, вона залишає іржаві плями на одязі після прання. Залізо з часом виводить з придатності водогіни та всі побутові прилади, що пов’язані з водою.
■Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза? Перша причина – це дізнатися, чи присутнє залізо взагалі. Друга причина – дізнатися, в якій кількості присутнє залізо у воді. Для того, щоб остаточно переконатися, наскільки безпечна вода, яку ви споживаєте, можна звернутися в лабораторію Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» чи іншу акредитовану лабораторію.
Забір проби можна зробити самостійно в чистий посуд і принести в лабораторію в кількості не менше 1 л. Фахівці проведуть відповідні лабораторні
дослідження, нададуть Вам результат, а також рекомендації при невідповідності показників гігієнічним вимогам.
Пам’ятайте, навіть якщо вода здається прозорою та чистою, зовсім не означає, що вона придатна та безпечна для споживання.
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юлія Кос.